Minek nevezzelek?
Körtés-zabpelyhes süti
Nagy örömömre ezentúl egy évig minden hónapban a postaládánkban landol a Good Food magazin, igyekszem sokféle dolgot kipróbálni, és megosztani veletek.
Gondoltam, aki nem akarja beszerezni, de szívesen készítene valamit belőle annak is a kedvében járok. Az októberi számból kis változtatásokkal a Körtés-zabpelyhes sütemény fantázianevű nasit készítem el.
Egy-két dolgot megváltoztattam, helyettesítettem, mert pl.nem tartok itthon melaszt és a gyömbért is inkább csak teában szeretjük...
Íme az én változatom:
20 dkg liszt (én ebből 1/3-2/3 arányban használtam sima-ill. kókuszlisztet)
20 dkg zabpehely
1tk sütőpor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék( eredetileg 1 tk. őrölt gyömbér)
1/2 tk só
12 dkg barna cukor
17 dkg méz (eredetileg ugyanennyi melasz)
14 dkg vaj + a tepsi kinenéséhez
1,5 dl tej
1 nagy tojás
3 körte meghámozva, félbevágva
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra(légkeverés 140 fok, gáz: 3.fokozat) Vajazzunk ki egy kb. 30x20 cm-es tepsit.
A száraz hozzávalókat keverjük össze. Egy másik edényben a vajat a melaszt és a cukrot olvasszuk fel és keverjük az előbbi száraz adalékokhoz a tojással és a tejjel együtt míg sima masszát nem kapunk.( nekem egy picit több tejet vett fel a massza)
Ezt a masszát a kivajazott tepsibe rakjuk, egyenletesen eloszlatjuk és a tetején elrendezzük a körtét( én negyedeltem a körtéket). A tetejét vajdarabokkal megszórjuk és cukrot hintünk rá, majd az előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük.
Vaníliasodóval/fagylattal/tejszínhabbal tálaljuk.